Thursday, January 03, 2013

SSC Tax Assistant Examination Question Paper 2007 with solutions

SSC Tax Assistant Examination Question Paper 2007 with solutions

Ques 1 What is the International Date Line?

1. It is the equator
2. It is the 0 degree longitude
3. It is the 90 degree east longitude
4. It is the 180 degree longitude

Answers - It is the 180 degree longitude

Ques 2. The oldest type of energy known to man is

1. wind power
2. solar power
3. tidal power
4. geothermal energy

Answers - geothermal energy

Ques 3. Rusting of iron takes place due to

1. oxidation
2. carbonation
4. corrosion

Answers - oxidation

Ques 4. The river also known as Tsangpo in Tibet is

1. Ganga
2. Brahmaputra
3. Indus
4. Teesta

Answers - Brahmaputra

Ques 5. The largest ocean is

1. Atlantic Ocean
2. Indian Ocean
3. Arctic Ocean
4. Pacific Ocean

Answers - Pacific Ocean

Ques 6. Energy that is produced commercially from coal is called

1. Light energy
2. Kinetic energy
3. Thermal energy
4. Potential energy

Answers - Thermal energy

Ques 7. Jhum cultivation is a method of cultivation which used to be practiced in

1. Himachal Pradesh
2. Central Highland
3. Coastal Tamil Nadu
4. Nagaland

Answers - Nagaland

Ques 8. Earthquake is caused by

1. disturbance of earth surface
2. adjustment of layers of earth’s crust
3. breakage of rock system
4. upliftment of rocks

Answers - disturbance of earth surface

Ques 9. We always see the same face of the moon, because

1. it is smaller than the earth
2. it revolves on its axis in a direction opposite to that of the earth
3. it takes equal time for revolution around the earth and rotation on its own axis
4. it rotates at the same speed as the earth around the sun

Answers -  it takes equal time for revolution around the earth and rotation on its own axis

Ques 10. The largest producer of gold in the world is

1. Australia
2. Canada
3. Russia
4. South Africa

Answers - South Africa

Ques 11. The busiest and the most important sea route of the world is

1. North Pacific Sea Route
2. North Atlantic Sea Route
3. South Atlantic Sea Route
4. Indian Ocean Route

Answers - North Atlantic Sea Route

Ques 12. In terms of area, India is the – largest country of the world.

1. Second
2. Fourth
3. Sixth
4. Seventh

Answers - Seventh

Ques 13. The word ‘Veda’ means

1. knowledge
2. wisdom
3. skill
4. power

Answers - knowledge

Ques 14. Ain-i-Akbari was written by

1. Firishta
2. Ibn Batuta
3. Abul Fazl
4. Birbal

Answers - Abul Fazl

Ques 15. The medieval city of Vijayanagar is not known as

1. Chandragiri
2. Halebidu
3. Hampi
4. Kondavidu

Answers - Hampi

Ques 16. Which one of the following Mughal buildings is said to possess the unique feature of
being exactly equal in length and breadth?

1. Agra Fort
2. Red Fort
3. Taj Mahal
4. Buland Darwaza

Answers - Taj Mahal

Ques 17. With the fall of which among the following, the French Revolution began?

1. Bastille
2. Communes
3. Jacobin Club
4. Pillnitz

Answers - Bastille

Ques 18. The founder of the ‘Brahmo Samah’ was

1. Swami Dayananda Sarawati
2. Ishwar Chandra Vidyasagar
3. Raja Ram Mohan Roy
4. Swami Vivekananda

Answers - Raja Ram Mohan Roy

Ques 19. The correct chronological order in which the British established their trading centre in
the places mentioned below is

1. Calcutta, Bombay, Madras, Surat
2. Bombay, Madras, Surat, Calcutta
3. Surat, Madras, Bombay, Calcutta
4. Surat, Madras, Calcutta, Bombay

Answers - Surat, Madras, Calcutta, Bombay

Ques 20. The Revolt of 1857 was started by

1. the Sepoys
2. the Zamindars
3. the Peasants
4. the Plantation Workers

Answers -  the Sepoys

Ques 21. After leaving the congress, Subhash Chandra Bose formed, in 1939, his own party,

1. Socialist Block
2. Revolutionary Socialist Block
3. Forward Block
4. Socialist-Congress Block

 Answers - Forward Block

Ques 22. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet of Lokmanya during

1. his imprisonment in 1908
2. Home Rule Movement
3. Revolutionary Movement
4. Swadeshi Movement

Answers - Home Rule Movement

Ques 23. ‘Do or Die’ (Karenge ya Marenge) – Gandhiji gave this Mantra to the nation on the
eve of which mass movement?

1. Rowlatt Satyagraha
2. Salt Satyagraha
3. Quit India Movement
4. Non-Cooperation Movement

Answers - Quit India Movement

Ques 24. Who among the following was the President of the Constituent Assembly of India?

1. Dr. Rajendra Prasad
2. Jawaharlal Nehru
3. M A Jinah
4. Lal Bahadur Shastri

Answers - Dr. Rajendra Prasad

Ques 25. ‘Directive Principle’’ in our Constitution are

1. enforceable in the courts of law
2. quasi-enforceable
3. partly non-enforceable
4. non-enforceable in the courts of law

Answers - non-enforceable in the courts of law

Ques 26. CTBT denotes

1. arms control measure
2. drugs control measure
3. financial control measure
4. trade control and regulation

Answers - arms control measure

Ques 27. Name the State carved out of Madhya Pradesh after the Parliament passed the
legislation in the year 2000

1. Vanachal
2. Chhattisgarh
3. Vidarbha
4. Uttaranchal

Answers - Chhattisgarh

Ques 28. Dialectial Materialism is associated with the theory of

1. Fabianism
2. Communism
3. Liberalism
4. Individualism

Answers - Communism

Ques 29. A motion moved by a member in a legislature when it is desired to have a discussion
on a matter of urgent public importance is called

1. Adjournment motion
2. No-confidence motion
3. Cut motion
4. None of the above

Answers - Adjournment motion

Ques 30. Which of the following was established by B R Ambedkar?

1. Swaraj Party
2. Samaj Samata Party
3. Bahujan Samaj Party
4. The Independent Labour Party

Answers - The Independent Labour Party

Ques 31. No Government Expenditure can be incurred in India except with the sanction of

1. the Parliament
2. the Prime Minister
3. the President
4. the Supreme Court

Answers - the Parliament

Ques 32. Which one country is not a permanent member of the Security Council of the United

1. France
2. Germany
3. Russia
4. USA

Answers - Germany

Ques 33. When does Lok Sabha or a Vidhan Sabha election candidate forfeit his security

1. When he fails to win the election
2. When he fails to secure even 1/4 of total votes polled
3. When he fails to secure even 1/5 of total votes polled
4. When he fails to secure even 1/6 of total votes polled

Answers - When he fails to secure even 1/6 of total votes polled

Ques 34. The term of office of the members of the UPSC is

1. 3 years, or till they attain 58 years of age
2. 5 years, or till they attain 60 years of age
3. 6 years, or till they attain 65 years of age
4. 6 years

Answers - 6 years, or till they attain 65 years of age

Ques 35. Who was in favor of a party less democracy?

1. Jai Prakash Narain
2. Bhupendra Nath Dutta
3. M N Roy
4. Jawaharlal Nehru

Answers -  Jai Prakash Narain

Ques 36. The majority of the provisions of the Indian Constitution can be amended

1. by the State Legislatures acting together
2. by the Parliament alone
3. with the major approval of the Parliament and State Legislatures
4. only on ratification by half of the States

Answers - only on ratification by half of the States

Ques 37. Economics of Scales means reduction in

1. unit cost of production
2. unit cost of distribution
3. total cost of production
4. total cost of distribution

Answers - unit cost of production

Ques 38. RBI does not transact the business of which State Government?

1. Nagaland
2. Jammu & Kashmir
3. Punjab
4. Assam

Answers - Jammu & Kashmir

Ques 39. The famous book The General Theory of Employment, Interest and Money is written

1. J B Say
2. J M Keynes
3. Amartya Sen
4. Carincross

Answers - J M Keynes

Ques 40. The definition of ‘small-scale industry’ in India is based on

1. sales by the unit
2. investment in machines and equipments
3. market coverage
4. export capacity

Answers -  investment in machines and equipments

Ques 41. When the total product rises at an increasing rate, the

1. marginal product is zero
2. marginal product is rising
3. marginal product is falling
4. marginal product remains constant

Answers - marginal product is rising

Ques 42. Water pipes in hilly areas often burst on a cold frosty night, because

1. the material of which pipes are made contracts due to cold and so breaks
2. water in the pipes freezes and on freezing water expands, so pipes
3. burst makes the pipes rusty, so they break
4. none of the above

Answers - water in the pipes freezes and on freezing water expands, so pipes

Ques 43. With which form of economy is the term ‘Laissez-faire’ associated?

1. Capitalist economy
2. Socialist economy
3. Mixed economy
4. Command economy

Answers - Capitalist economy

Ques 44. In the budget figures of the Government of India, interest payments, subsidies,
pensions, social services and the like are parts of the

1. Plan Expenditure
2. State Government Expenditure
3. Public Debt in the form of Capital Expenditure
4. Non-plan Expenditure

Answers - Non-plan Expenditure

Ques 45. ‘Green Accounting’ means measuring the National Income of the country taking into
account estimation of

1. the total forest area of the country
2. the destruction of forest cover of the country
3. pollution and environmental damage
4. area of reclaimed fallow land

Answers - pollution and environmental damage

Ques 46. The supply of agricultural products is generally

1. elastic
2. inelastic
3. perfectly elastic
4. perfectly inelastic

Answers - inelastic

Ques 47. Which of the following taxes is not collected by the Central Government?

1. Income tax
2. Customs duty
3. Professional tax
4. Excise duty

Answers - Professional tax

Ques 48. The latest addition to the list of UNESCO’s world heritage sites in India is

1. Qutub Minar
2. Humayun’s Tomb
3. Khajuraho Temple
4. Red Fort

Answers - Red Fort

Ques 49. The countries separated by the Mac-Mahon Line are

1. Afghanistan and Pakistan
2. Bangladesh and India
3. China and India
4. Pakistan and India

Answers - China and India

Ques 50. The permission given to a bank customer to draw cheques in excess of his current
account balance is called

1. a personal loan
2. an ordinary loan
3. discounting a bill of exchange
4. an overdraft

Answers - an overdraft

Ques 51. A proclamation of emergency, under Article 352, on account of war or aggression
requires approval of the Parliament within

1. one month
2. two months
3. four months
4. six months

Answers - one month

Ques 52. The first Defence Minister of India was

1. K M Cariappa
2. Gopalaswami Aiyangar
3. Baldev Singh
4. Sardar Patel

Answers - Baldev Singh

Ques 53. Provincial Autonomy was introduced in India by the

1. Indian Councils Act, 1909
2. Government of India Act, 1919
3. Government of India Act, 1935
4. Indian Independence Act, 1947

Answers - Government of India Act, 1935

Ques 54. Which one country is still governed by a monarch?

1. Afghanistan
2. Iran
3. Iraq
4. Saudi Arabia

Answers - Saudi Arabia

Ques 55. Article 370 of the Indian Constitution upholds

1. land reforms legislation in India
2. diplomatic privileges and immunities
3. special status of Jammu and Kashmir State
4. duties and rights of Lokpal

Answers - special status of Jammu and Kashmir State

Ques 56. Who among st the following is the author of the classic book Life Divine?

1. Ravi Shankar
2. Swami Vivekananda
3. Radha Krishnan
4. Aurobindo Ghosh

Answers - Aurobindo Ghosh

Ques 57. The first woman to become a Chief Minister of any State in India was

1. Nandini Satpathy
2. Dr. J. Jayalalitha
3. Sucheta Kripalani
4. Mayawati
Answers - Sucheta Kripalani

Ques 58. A parachute descends slowly whereas a stone dropped from the same height falls
rapidly, because

1. stone is heavier then parachute
2. special mechanisms are present in parachute
3. a parachute has a larger surface area and air resistance is more
4. None of these

Answers - a parachute has a larger surface area and air resistance is more

Ques 59. Jaduguda is associated with the mining of

1. iron
2. mica
3. uranium
4. copper

Answers - uranium

Ques 60. Salim Ali was an eminent

1. Urdu poet
2. Ornithologist
3. Ghazal singer
4. None of the above

Answers - Ornithologist

Ques 61. ‘Survey of India’ is under the Ministry of

1. Defence
2. Environment and Forests
3. Home Affairs
4. Science and Technology

Answers - Science and Technology

Ques 62. Name the President of India who was elected unopposed

1. Dr. Shankar Dayal Sharma
2. Dr. Neelam Sanjiva Reddy
3. Dr. Fakhruddina Ali Ahmed
4. Dr. Zakir Husain

Answers - Dr. Neelam Sanjiva Reddy

Ques 63. The authority which is not established by the constitutional provisions is

1. Finance Commission
2. Planning Commission
4. Election Commission

Answers - Planning Commission

Ques 64. Which of the following organizations is the oldest?

1. IMF
2. WHO
3. ILO
4. FAO

Answers - ILO

Ques 65. The Department of Space proposed setting up of Indian Institute of Space Technology
on the line of the seven IITs. It will have its independent campus at

1. Chennai
2. Thumba
3. Thiruvananthapuram
4. Sriharikota

Answers - Thiruvananthapuram

Ques 66. Which metal was first used by the Vedic people?

1. Silver
2. Gold
3. Iron
4. Copper

Answers - Iron

Ques 67. Ryder Cup is related with which sports?

1. Football
2. Golf
3. Badminton
4. Cricket

Answers - Golf

Ques 68. In our Constitution, Economic Planning is included in

1. Union list
2. State list
3. Concurrent list
4. Not any specified list

Answers - Concurrent list

Ques 69. ‘NABARD’ is associated with the development of

1. agricultural sector and rural area
2. heavy industries
3. banking sector
4. real estates

Answers - agricultural sector and rural area

Ques 70. World No. 2 Rafael Nadal won the French Open, 2007 defeating

1. Stegan Edberg
2. Andy Roddick
3. Roger Federer
4. Fred Alexander

Answers - Roger Federer

Ques 71. Which one of the following is not a plantation crop?

1. Tea
2. Coffee
3. Rubber
4. Sugarcane

Answers - Sugarcane

Ques 72. Imputed gross rent of owner-occupied buildings is a part of

1. capital formation
2. final consumption
3. intermediate consumption
4. consumer durable

Answers - final consumption

Ques 73. How many strings are there on a Sarod?

1. 7
2. 19
3. 5
4. 4

Answers - 19

Ques 74. Which one of the following is the tallest bird?

1. Peacock
2. Penguin
3. Ostrich
4. Emu

Answers - Ostrich

Ques 75. Which one of the following animals is called farmer’s friend?

1 Ant
2. Earthworm
3. Bee
4. Butterfly

Answers - Earthworm

Ques 76. The largest planet in our solar system is

1. Mars
2. Jupiter
3. Saturn
4. Butterfly

Answers - Jupiter

Ques 77. The term ‘gene’ was coined by

1. T.H.Morgan
2. W.L.Johanssen
3. G.Mendel
4. De Vries

Answers - W.L.Johanssen

Ques 78. Which of the following creatures has maximum number of ribs?

1. Crocodile
2. Snake
3. Ray fish
4. Flying mammal

Answers - Snake

Ques 79. Which one of the following is most important for the growth of children up to the age
of 14?

1. Protein
2. Vitamin
3. Fat
4. Milk

Answers - Protein

Ques 80. Study of newly born up to the age of 3 months is called

1. Chorology
2. Conchology
3. Nematology
4. Neonatology

Answers - Neonatology

Ques 81. Which one of the following does not secrete any digestive enzyme?

1. Liver
2. Salivery gland
3. Glands of small intestine
4. Pancreas

Answers - Liver

Ques 82. In a tribute to Mahatma Gandhi’s philosophy of brotherhood and peace, the UNGeneral Assembly declared his birth anniversary, October 2, as the

1. International Day of Non-Violence
2. International Day of Co-operation
3. International Day of Peace and Co-operation
4. International Day of Prace and Non-Violence

Answers - International Day of Non-Violence

Ques 83. Which one of the following is related to Silviculture?

1. Culture of Hilsa
2. Culture of silver carp
3. Culture of oil-producing plants
4. Forests crops

Answers - Forests crops

Ques 84. The term ‘GM food’ refers to the food

1. that grows under genetic measures
2. that is genetically modified
3. that grows under geographical modification
4. with greater glucose metabolism capacity

Answers - that is genetically modified

Ques 85. The only age of India found in hill forests of Assam and Nagaland is

1. Orangutan
2. Gibbon
3. Chimpanzee
4. Gorilla

Answers - Gibbon

Ques 86. Free Trade refers to

1. free movement of goods from one country to another
2. movement of goods free of cost
3. unrestricted exchange of goods and service
4. trade free of duty

Answers - unrestricted exchange of goods and service

Ques 87. Which gas is used as fire extinguisher?

1. Carbon dioxide
2. Carbon monoxide
3. Carbon trioxde
4. Sulphur dioxide

Answers - Carbon dioxide

Ques 88. Which one of the following is extensively used for sterilizing water?

1. Bleaching powder
2. Alum
3. Borax powder
4. Soda powder

Answers - Bleaching powder

Ques 89. Which mixture of gases is mainly stored as a liquid under pressure in LPG cylinder?

1. Methane and Ethane
2. Ethane and Hexane
3. Propane and Butane
4. Hexane and Octane

Answers - Propane and Butane

Ques 90. The energy stored in a watch spring is

1. kinetic energy
2. potential energy
3. heat energy
4. chemical energy

Answers - potential energy

Ques 91. Which one of the following acids is used in battery?

1. Hydrochloric acid
2. Hydrofluoric acid
3. Sulphuric acid
4. Sulphurous acid

Answers - Sulphuric acid

Ques 92. The sensation of weightlessness in a spacecraft in an orbit is due to the

1. absence of gravity outside
2. acceleration in the orbit which is equal to the acceleration due to gravity outside
3. presence of gravity outside but not inside the spacecraft
4. fact that spacecraft in the orbit has no energy

Answers - acceleration in the orbit which is equal to the acceleration due to gravity outside

Ques 93. The major constituent of air is

1. nitrogen
2. carbon dioxide
3. oxygen
4. hydrogen

Answers - nitrogen

Ques 94. Which of the following organisms is most likely to produce greenhouse gases such as
nitrous oxide and methane?

1. Fungi
2. Earthworm
3. Bacteria
4. Green plants

Answers - Bacteria

Ques 95. Where is the largest reflecting telescope of Asia?

1. Kodaikanal
2. Ooty
3. Kavalur
4. Naintal

Answers - Kavalur

Ques 96. ‘Therm’ is the unit of

1. power
2. heat
3. light
4. distance

Answers -  heat

Ques 97. Cream gets separated out of milk when it is churned. This is due to

1. gravitational force
2. centripetal force
3. centrifugal force
4. frictional force

Answers - centripetal force

Ques 98. Newton’s 1st law of motion gives the concept of

1. energy
2. work
3. momentum
4. inertia

Answers - inertia

Ques 99. The process by which sun’s rays reach the earth is

1. radiation
2. conduction
3. convection
4. diffusion

Answers - radiation

Ques 100. A pond of water appears less deep due to

1. reflection
2. diffraction
3. refraction
4. polarization

Answers - refraction